Tästä blogista

Sitten toinen puhuu omaa kieltään ja toinen puhuu omaa kieltään ja lapsista tulee PIM kaksikielisiä ja kielivirtuooseja.

Ajatus monikieliseen perheeseen liittyvästä blogista on itänyt mielessäni pitkään. Aina välillä olen kirjoittanut ylös muistiinpanoja, ajatuskatkelmia, aiheita, mutta vasta nyt ensimmäiset tekstit saavat jonkinkaanlaista kirjallista muotoa. Kyse ei ole siitä, että minulla olisi nyt enemmän aikaa. Päinvastoin. Minulla on nyt ehdottomasti vähemmän aikaa kuin koskaan. Väitöskirja on kesken, massiivinen projektitityö kaatuu päälle, lapset on pieniä, joku on koko ajan flunssassa ja tätä asuntoa ei ole luututtu sitten joulun.

Mutta toisaalta tarvitsen jotain tilaa työn ja arjen väliin, ja tämä blogi sijoittuu sinne.

Kirjoitan kielistä, kielen oppimisesta ja omaksumisesta, kaksikielisyydestä ja siitä miten sinne voisi päästä. Tämä blogi on sekä ammatillinen että henkilökohtainen.

Ammatillinen sikäli, että olen jo kandintutkielmastani asti keskittynyt suomen kielen alan opinnoissani vähemmistökieliin ja monikielisyyteen. Väitöskirjaani teen (toivottavasti en loputtomasti) Ruotsin Tornionlaakson nuorten monikielisyydestä. Olen työskennellyt muutamassakin vähemmistökieliin keskittyvässä projektissa. Kielimietteet siis kuuluvat työhöni ja oletettavasti olen siis jostain asioista enemmän perillä, kuin kuka tahansa kaksikielisyydestä kiinnostunut ihminen. Niinpä kun luen jonkun oikein kiinnostavan tutkimuksen, saatan siihen täällä viitata. Tämä ei kuitenkaan ole työblogi. En noudata mitään tieteellistä viittaus- ja lähdekäytäntöä ja saatanpa muutenkin poikeita siitä tavasta, jolla näistä asioista puhun “virallisemmilla” foorumeilla.

Ennen kaikkea tämä blogi on kuitenkin henkilökohtainen ja kertoo siitä, miten kielet – tällä hetkellä suomi ja pohjoissaame – kaksikielisessä perheessämme ja lastemme maailmassa toimivat (ja eivät toimi). Perheessämme on suomenkielinen vanhempi (mie), kaksikielinen vanhempi ja kaksikieliset lapset (-09 ja -11). Perheen pääkieli on – tietoisen valinnan tuloksena – saame. Lisää kielitaustoistamme voit lukea täältä.

Täytyy sanoa, että jos työni kautta saatankin tietää kaksikielisyysasioista enemmän kuin ihmiset yleensä, käytönnön arkielämässä en ole muita viisaampi ja jaan ne kaikille ihan tavalliset ilot ja murheet, mitä tähän asiaan liittyy.  Välillä tuntuu ihan mahtavalta, kun huomaa, että niin ne vain tuossa oppivat hahmottamaan maailmaa kahdella kielellä. Välillä tulee totaalinen väsymys: en mie jaksa koko ajan olla valppaana ja miettiä ja huomata, en jaksa ajatella, että miten taas vahvistaisi sitä heikommassa asemassa olevaa kieltä. Joskus en jaksaisi mitään kieliä kotonani. Mutta useammin se on kuitenkin mukavaa ja kiinnostavaa.

Laura Arola

Yksi kommentti artikkeliin ”Tästä blogista

  1. Hei Laura,
    oon seurannut blogiasi puolisen vuotta, on aina kiva huomata kun uusi, rikas postaus on ilmestynyt! Mä olen myös kaksikielisten tyttöjen äiti (2007, 2010) ja suomen kielen asiantuntija. Asun Seattlessa ja aloitin nyt tammikuussa kollegani Anu Karjalaisen kanssa kirjaprojektin, joka käynnistyi osin ”Monikulttuurinen perheemme”- ryhmän avulla Facebookissa. Haluaisin kutsua sinut mukaan tähän ryhmään ja pyytää, että jos sinulla on kontakteja muihin saamenkielisiin kaksi- ja monikielisiin vanhempiin, että informoisit heitäkin ryhmästämme. Meistä olisi tärkeää saada mukaan erikielisiä ja sitä kautta erilaisissa tilanteissa eläviä perheitä (erilaiset verkostointimahdollisuudet, tukimahdollisuudet, ympäröivät asenteet jne). Nyt ryhmä koostuu pääasiassa ulkosuomalaisperheiden vanhemmista ympäri maailmaa, joka on toki myös tärkeä ryhmä. Ryhmämme löytyy Facebookista yllämainitulla nimellä. Ja mulle voi tietysti laittaa viestiä sähköpostiinkin, jos haluat kysellä lisää. Ystävällisin terveisin, Karoliina Kuisma

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s